INFORMAȚII UTILE

Precizări IGSU referitoare la legislația în vigoare: AICI

Autorizatii de securitate la incendiu emise de către ISU SV în perioadele de referință după cum urmează:

  • Lista verificatorilor de proiecte atestaţi la cerinţa esenţială "securitate la incendiu"
  • Lista experţilor tehnici atestaţi la cerinţa esenţială „securitate la incendiu
  • Evidenţa persoanelor fizice/juridice cu sediul social în judeţul Suceava, care execută prestări de servicii în domeniul apărării împotriva incendiilor (în anexă)
  • Pentru categoriile de construcţii şi amenajări prevăzute în H.G.R. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările și completările ulterioare, proiectanţii sunt obligaţi să elaboreze scenariul de securitate la incendiu, potrivit metodologiei de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu.
  • Pentru construcţiile care se supun avizării privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă, cererile şi documentaţiile tehnice se depun simultan.
  • În cazul schimbării proprietarului pe parcursul duratei de viaţă a construcţiei, valabilitatea autorizaţiei de securitate la incendiu se menţine, dacă nu se modifică celelalte condiţii care au stat la baza eliberării acesteia.
  • În cazul în care, în urma verificărilor efectuate, se constată neconformitatea construcţiilor sau amenajărilor cu condiţiile pentru care au fost autorizate, din diverse motive, cum sunt: schimbare de destinaţie, modificări, completări, reamenajări, modernizări, autorizaţiile de securitate la incendiu devin nule de drept, proprietarul având obligaţia reluării procesului de avizare şi autorizare.
  • Autorizaţiile de securitate la incendiu emise de inspectorate pot fi anulate de unităţile emitente, dacă pe durata exploatării construcţiilor sau amenajărilor se constată nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cuprinse în documentaţii, ori încălcarea gravă a reglementărilor specifice, în ceea ce priveşte: limitarea propagării incendiilor la vecinătăţi şi în interiorul compartimentelor de incendiu, protecţia şi evacuarea sigură a utilizatorilor, siguranţa forţelor care intervin pentru stingerea incendiilor ori în alte situaţii de risc, inclusiv asigurarea posibilităţilor eficiente de alimentare cu apă în caz de incendiu şi, după caz, cu energie a consumatorilor aferenţi sistemelor de protecţie prevăzute.
  • Începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi instalaţii tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente care intră sub incidenţa H.G.R. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare, fără obţinerea avizului de securitate la incendiu, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20000 la 50000 lei conform Legii 307/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Punerea în funcţiune a construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente care intră sub incidenţa H.G.R. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20000 la 50000 lei conform Legii 307/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Nesolicitarea şi neobţinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiţiei a avizelor şi/sau autorizaţiilor de securitate la incendiu constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 20000 la 50000 lei conform Legii 307/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Neîndeplinirea de către proiectanţi a obligaţiei de a elabora scenariul de securitate la incendiu, pentru categoriile de construcţii şi amenajări prevăzute în H.G.R. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2500 la 5000 lei conform Legii 307/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Nerespectarea cerinţelor care au stat la baza eliberării avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20000 la 50000 lei conform Legii 307/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Continuarea executării lucrărilor de construcţii sau funcţionarea ori utilizarea construcţiilor/amenajărilor respective după anularea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20000 la 50000 lei.

Totodată, se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 915/2015.

 

Documente